SFENKS KEDİLERİ, ÖZELLİKLERİ VE BAKIMLARI
Tüysüz kedi cinslerinin en bilinen ırklarından biri olan Sfenk kedileri karakteristik görünümleri ile günümüzde oldukça popüler olan kedi cinslerinden biridir. Tüysüz kediler denildiğinde akla ilk gelen kedi cinsi olan Sfenks kedileri tüysüz görünümleri, büyük gözleri ile isimlerini Mısır’daki Sfenks’ten alıyor olsalar da kökenleri Kanada’ya ve yalnızca 1960’lı yıllara dayanmaktadır.
Sfenks kedileri ısınmayı çok severler. Bu özellikleri onları kucak dostu ve sevecen kılmaktadır. Tüysüz kedi ırklarından olmanın temel getirilerinden biri olan ısınma düşkünlüğü ile güneşin vurduğu zeminlere uzanmaktan, güneşli havada vakit geçirmekten büyük keyif alırlar. Sizinle battaniye altına girip televizyon izlemek ya da uyumak Sfenks kedilerini hiç sıkmayacak, onu sıcak tutan tüm etkinlikler ilgisini çekecektir. Çocuklara ve yetişkin insanlara karşı da oldukça sıcak kanlı ve uysal olan bu tüysüz Sfenks kedileri aile kedisi olarak da oldukça iyi bir seçimdir.
Sfenks Kedisi Karakteri Nasıldır ?
Sfenks kedisi arkadaş canlısı, neşeli ve sevecen tavırlarıyla bilinir. Sfenks kedisi oldukça cana yakın ve köpek benzeri karaktere sahip olan bir ırktır. Sevdikleri insanlara yakın olmaktan, onlarla iletişim kurmaktan hoşlanırlar.Sfenks kedisi aile bireylerine, evdeki çocuklara, misafirlere, diğer kedilere hatta köpeklere bile yabancılık çekmezler. Çekingen tavırlar sergilemez ve temas etmeyi severler, yeni geldikleri evdeki tüm canlılara kendilerini bir şekilde sevdirir ve kabul ettirirler.
Sfenks kedileri aktivite seven, oyun oynamaktan büyük haz duyan hareketli kedilerdir. Enerjik ve sevecen yapılarıyla diğer hayvan ve çocuklarla oyun oynamayı ve paylaşımda bulunmayı severler. Oyun sonunda ise sıcak bir ortamda uyuyarak dinlemek bu tüysüz kedilerin birincil tercihi olacaktır. Ciddi anlamda sosyalleşme ve sevgi ihtiyacı olan sfenks kedileri evcil hayvanı ile paylaşacak yeterli zamanı olmayan aileler için ideal kedi cinsi değildir. Sfenks kedileri sürecekleri yaşam boyunca sürecek sıcak bir iletişime, sevgi görmeye ve onlara ayrılmış yeterli zamana ihtiyaç duyan kedilerdir.
Sfenks kedilerinin ağırlığı ne kadardır ?
Bir Sfenks kedisinin ağırlığı ortalama olarak 3.5 ile 7 kg arasındadır.
Sfenks kedisinin ortalama ömrü ne kadardır ? / Sfenks kedisi kaç yıl yaşar ?
Sfenks kedilerinin ortalama ömürleri 8 ile 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Sfenks kedileri alerji yapar mı ?
Sfenks kedileri tüysüz kedi cinslerindendir. Ancak hipoalerjenik değillerdir.Tüysüz olsalar da özel bakıma ihtiyaç duyan ve alerji konusunda diğer ırklara göre daha avantajlı olmayan bir kedi cinsidir.
Sfenks kedileri hipoalerjenik kedi midir?
Bazı kedi ırklarının daha az tüy dökmelerinden dolayı ya da daha kısa tüyleri olduğu için alerjenleri yayma olasılıkları azalır. Ancak genel olarak daha az Fel d1 proteini üreten ırklar hipoalerjenik kedi sınıfına girmektedir. Başlıca hipoalerjenik kedi ırklarına Balinese, Sibirya, Mavi Rus kedileri örnek olarak verilebilir.
Ancak diğer ırklarla da konfor içinde bir arada yaşamanın bazı yöntemleri var. Mobilyalarınızı yıkanabilir örtüler ile kullanın, evinizdeki halı sayısını azaltın, odaları sık sık havalandırın ve en önemlisi kedinizin yaşadığı alanların temizliğini daha sık aralıklarla ve Fel d1 alerjenlerini nötralize eden temizlik ürünleri ile yapın. Resteril PET Hijyen Spreyinin etkin maddesi kısa süre içinde kokuları ve Fel d1 ve Can f1 gibi alerjenleri nötralize ederek konforlu bir ortam sağlar. Ayrıca ağır kimyasal ve sürfaktanlar içermediği için koklamayı ve dokunmayı seven patili dostlarımız için tamamen zararsızdır.
Sfenks kedileri kaç yavru doğurur ?
Sfenks kedileri ortalama olarak dört yavru doğurmaktadırlar.
Sfenks kedileri iştahlı mıdır ?
Sfenks kedileri oldukça iştahlı ve kilo almaya eğilimli kedi cinsidir. Sfenks kedilerinin mama tüketim miktarına özen gösterilmeli ve ideal kilo aralıkları korunmaya çalışılmalıdır.
Sfenks kedileri hangi renklerde olur ?
Renk renk farklı sfenks kedileri ile karşılaşabilirsiniz. Sfenks kedileri beyaz, bej, gri, kahve ve koyu kahve hatta siyah gibi çok farklı deri renklerine ve görünümlere sahip olabilirler.
Sfenks kedileri zeki midir ?
Sfenks kedileri oldukça zeki, öğrenmeye açık ve oyuncu kedilerdir.
Sfenks kedileri neden tüysüzdür ?
Sfenks kedilerinin tüysüz olmalarının sebebi tüyün ana maddesi olan keratini üretmekten sorumlu olan bir gende sahip oldukları mutasyondur. Sfenks kedileri genetiği ile değiştirilmiş bir ırk değildir. Kanada/Toronto’da tesadüf eseri ortaya çıkmış ve doğal mutasyona uğramış bir kedi cinsidir.
Sfenks kedilerinin hiç tüyü yok mudur ?
Sfenks kedileri hiç tüysüz gibi görünse de derilerinde şeftali tüyü cılızlığında ve az yoğunlukta tüy bulunmaktadır.
Sfenks kedilerinin egzersiz ihtiyacı ne kadardır ?
Sfenks kedileri oldukça aktif, eğlenmeyi seven ve oyuncu kişilikte olsalar da egzersiz ihtiyaçları düşüktür.
Sfenks kedileri evde uzun süre yalnız bırakılabilir mi ?
Sfenks kedileri paylaşım ve iletişime ihtiyaç duyan sosyal kedilerdir. Yalnız yaşıyor ve iş ya da başka bir sebep ile günün çoğunda evde olmuyorsanız iki kedi sahiplenmeniz Sfenks kedi dostunuz için çok daha olumlu bir tercih olacaktır.
Sfenks kedisi eğitimi / Sfenks kedisi eğitilebilir mi ?
Sfenks kedileri eğitilebilir kedilerdir. Pozitif pekiştirme eğitim modeli ile yeni davranış ve beceriler kazanmaları mümkündür. Geri getirme oyunlarını ve temel komutları uygun bir eğitim ile kavrayıp hayatlarına katabilirler.
SFENKS KEDİSİ BAKIMI
Tüysüz kedi cinslerinin başında gelen ırklardan biri olduğu için çoğu kişi Sfenks kedilerinin bakım ihtiyacının az olacağını düşünse de bu doğru değildir. Sfenks kedileri tüylü kedilerden bile daha çok bakıma ihtiyaç duymaktadır. Düzenli banyo, ağız ve kulak temizliği ve tırnaklarının düzenli şekilde kesilmesi gereklidir.
Sfenks kedisi yıkanır mı ? Sfenks kedisine banyo yaptırılır mı ?
Tüysüz olan Sfenks kedilerinin derilerinin salgıladığı yağ diğer kedi cinsleri gibi tüyler tarafından emilmediğinden derinin yağ dengesini korumak için düzenli bakım ve banyo sağlıklı bir deri için gereklidir.
Kedinizin tüysüz derisi özel bakıma ihtiyaç duymaktadır. Günlük bakım olarak deri üzerindeki fazla yağın (sebumun) giderilmesi, deri üzerindeki yağ ile cilde yapışacak tüy, toz ve partiküllerin temizlenmesi için Veturel Yara ve Deri Bakım Spreyini tercih edin. Durulama gerektirmeyen ve sadece 3 basit bileşenden oluşan %100 güvenilir formülü ile Veturel Yara ve Deri Bakım Spreyi yüzeydeki fazla sebumu ve kiri ciltten uzaklaştırır. Derisindeki Fel d1 alerjenlerini nötralize eder, derisnin nemlendirir ve oluşabilecek sıyrık, kesik ve yaralanmaların hızlıca iyileşmesini sağlar. Mantar enfeksiyonlarını önler.
Sfenks kedileri ne sıklıkta yıkanır ?
Sfenks kedilerinin deri problemlerini önlemek ve kedinizin temas ettiği yüzeylerde yağ lekeleri oluşmasını engellemek için kedinizi haftada 1 kez yıkamalısınız.
Sfenks kedisi nasıl yıkanmalı ?
Sfenks kedileri küçük yaşlardan itibaren banyoya alışır ve diğer kedilerin aksine suya girmekte zorlanmaz. Sfenks kedilerinin deri sağlığını ve nem dengesini korumak için yumuşak içerikli, sert kimyasal içermeyen ve kedilere uygun şampuanlar ile yıkanması oldukça önemlidir.
Sfenks kedisi bakımında önem gösterilmesi gereken başka bir yer de kedinizin kulaklarıdır. Tüysüz kulak kepçelerinde kir ve yağ birikebilir. Kötü görüntü, koku ve enfeksiyonlara sebep verebilir. Bunu önlemek için haftada bir kedinizin kulaklarınızı temizlemeniz gereklidir. Kedinizin kulaklarını temizlemek için zararlı kimyasal içermeyen, sadece 3 güvenilir içerikten oluşan Veturel Kulak Bakım Spreyini kullanın. Veturel Kulak Bakım Spreyi Kulak ve çevresinde oluşan kaşıntı, tahriş ve kızarıklıkların ana tedavisine yardımcı olur. Kir ve kalıntıları temizleyerek enfeksiyon oluşumunu azaltır. Sağlıklı dokulara zarar vermez.
SFENKS KEDİLERİNDE SIK RASTLANAN SAĞLIK SORUNLARI
Sfenks kedilerinde güneş hassasiyeti
Sfenks kedileri tüysüz derileri ile güneşe karşı savunmasızdır. Doğrudan ve yoğun güneşe maruz kalmamalarına özen göstermeniz ve güneşle yoğun temas gerektiren aktiviteleri sınırlandırmanız gerekmektedir. Yaşamını ev ortamında sürdürebilen bu tüysüz kediler dış ortamlarda kontrolsüz vakit geçirmemelidir. Dışarıda oldukları anları düzenlemeniz ve yanlarında gözlemci olmanız önemlidir.
Sfenks kedilerinde kalp hastalıkları
Sfenks kedileri kalp kasının kalınlaşması anlamına gelen Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığına yaygındır.
Sfenks kedilerinde diş sağlığı sorunları
Diş ve diş etlerinde bakteri ve plakların birikmesinin sebep olduğu Periodontal hastalıklar Sfenks kedilerinde de doğru bakım yapılmadığında görülebilir. Dişlerinin fırçalanmasına izin veren kedilerde tamamlayıcı bakım, dişlerinin fırçalanmasından hoşlanmayan patili dostlarınızda ise alternatif bakım olarak Veturel Ağız ve Diş Bakım Spreyini tercih edebilirsiniz. Durulama gerektirmeyen, sadece 3 bileşenden oluşan ve yutulması halinde güvenli olan bu etkili ağız bakım ürünü diş etlerinde biriken plak ve bakteriyi gidererek dental hastalıkların oluşmasını önlemek te ve etkili bir günlük bakım sunmaktadır. Kötü ağız kokusunu parfüm içermeden giderir.
Sfenks kedilerinde diyet ve beslenme
Sfenks kedileri iştahlı ve yemek konusunda seçici olmayan tüysüz kedilerdir. Kendilerine vereceğiniz ver besini iştahla yiyeceklerdir ancak her kedi cinsinde olduğu gibi tüysüz kedilerin başında gelen bu ırkta da onu ne ile beslediğinize özen göstermeniz, sağlık kıstasını esas almanız gerekmektedir. Protein açısından yüksek, orta düzeyde yağ ve düşük düzeyde karbonhidrat içeren bir diyet kedinizin sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır. Kedinize en ideal diyeti sunmak için veteriner hekiminiz ile görüşebilirsiniz.
Artılar
- Çok cana yakın, sevecen bir ırktır.
- Bebekler, çocuklar, genç ve yaşlı tüm aile bireyleri, ev içindeki diğer kedi ve köpekler ile anlaşır. Dost canlısı bir türdür.
- Tüy dökme sorunu minimumdur.
- Oyuncu ve neşelidir ancak çok fazla egzersiz ihtiyacı yoktur.
- Ev yaşamına uygundur.
- İştahlıdır.
- Banyo yapmayı sever.
- Zeki ve eğitilebilirdir.
- Bir köpeğin karakter özelliklerini taşır. Sadık, zeki ve sevecendir.
- Sosyal ve uysaldır.
Eksiler
- Tek yaşayan ve evde vakit geçirmeyen kişiler için uygun değildir çünkü yalnızlığı sevmeyen sosyal bir karakter taşırlar.
- Düzenli banyo ihtiyaçları vardır.
- Tüysüz olmalarına karşılık hipoalerjenik değildirler. Yine de çoğu diğer ırka göre daha az alerjen taşırlar.
- Güneşe ve soğuğa karşı savunmasızlardır.
İlginizi çekebilecek diğer blog yazılarımız :
Kedilerde mantar enfeksiyonu, önleme yöntemleri ve tedavisi
Kediler neden kusar ?
Kedinizin yaşı kaç insan yaşına eşit ?