KEDİLERDE ALERJİ VE TEDAVİSİ
Alerji Nedir ?
Alerji alerjen ya da antijen olarak sınıflandırılan maddelere karşı kedilerin gösterdikleri reaksiyonlardır. Bu reaksiyonlar bağışık sisteminin verdiği duyarlılıktır. Genellikle alerjenler (polen,bitki,toz ) zararsızdır ancak canlılar bu maddelere aşırı tepki verebilir ve inflamasyon geliştirebilir.
Kedilerde Alerji Belirtileri Nedir ?
Alerji kendini bir çok farklı sempton ile gösterebilir. Kedi alerjilerinde görülen belirtiler insan alerjilerinde görülen belirtiler ile benzerlik sergilemektedir.
Kaşınan kızarmış ve sulanan gözler, burun akıntısı, yüz bölgesinde kaşıntı, uyku kalitesinde düşüş, günlük aktivite de enerji düşüklüğü ve halsizlik vb semptomları patili dostunuzda gözlemleyebilirsiniz.
- Gözde görülen belirtiler; kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve akıntı.. Gözlerde yaşlı ve tahrişli bir görüntü ile kediniz alerjenler ile kontamine olduktan sonra konjunktivit geliştirebilir.
- Sindirim sistemini etkileyen belirtiler : Kusma ve ishal alerji semptomları arasında görülebilir.
- Solunum yollarını etkileyen belirtiler : Burun akıntısı, hapşırma, burunda kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler alerji semptomları arasında görülebilir.
Kedilerde Alerji Kronik Midir ?
Genellikle alerji kronik bir durumdur ve kediniz ömrü boyunca semptomlarını tetikleyen alerjenler ile maruz kaldığında bu semptomları sergilemeye devam eder.
Kedilerde Alerji Yaygın Mıdır ?
Alerji yaygın görülen bir hastalıktır. Çoğu kedinin alerji belirtileri gösterdiği en az bir alerjen vardır.
Kedilerde Görülen Alerji Türleri :
- Pire Alerjisi
- Gıda Alerjisi
- Alerjik Astım ve Bronşit
- İlaç Alerjileri
- Atopik Dermatit
- Alerjik Kontakt Dermatit
Kedilerde Pire Alerjsi
Pire Alerjisi Neden Görülür ?
Ppire alerjisinin temel sebebi kedinin cildinin üzerinde barınan pirelerin tükürük salgısına reaksiyon göstermesidir.
Pire Alerjisi Belirtileri
Pire alerjisi sadece kaşıntı belirtisi ile kendini göstermektedir. Özellikle boyun ve karın bölgelerinde görülen yoğun kaşınma kedinizde pire alerjisi olduğunu gösterebilir. Yoğun kaşıntı yaşanan kedilerde pire alerjisi vakalarında kediniz kendini kaşımak için agresif şekilde mobilyalara sürtünebilir ve cildine zarar verebilir.
Pire Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir ?
Veterineriniz kedinizdeki pire istilasını teşhiş etmek için gözle muayene ile pire ve pire pisliklerini inceleyebilir, pire tarağından yardım alabilir ya da çeşitli kan testleri isteyebilir.
Pire Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir ?
Pire alerjisi tedavisinde alerjiyi baskılamak değil pire istilasını durdurmak esas alınır. Veteriner hekiminiz kedinizdeki pire istilasını sonlandırmaya yönelik çeşitli merhem ve sprey tedavileri verebilir. Pirelerin yaşam ve yumurtlama döngüsüne bağlı olarak genellikle bu tedaviler 3 ay boyunca düzenli şekilde uygulanmalıdır.
Kedilerde Gıda Alerjisi
Gıda Alerjisi Nedir ?
Gıda alerjisi besin yoluyla tetiklenen alerjilerdir. Mevsimsel ya da dönemsel değildir ve kedi alerjik reaksiyon gösterdiği besini her tükettiğinde benzer belirtiler gösterir. Kedinin hangi besinlere alerji gösterdiğinin tespit edilmesi, mama içeriklerinin incelenmesi ve bu besinlerden uzak durulması gerekmektedir.
Gıda Alerjisi Nedenleri
Besin alerjilerinin temel nedeni bazı protein türlerinin kedinin bağışıklık sistemini aşırı uyarmasıdır. Genelde en sık rastlanan besin alerjisi türleri tavuk, balık ve proteindir. Protein grubuna dahil olmayan ancak mama içeriklerinden olabilecek gıda boyası, koruyucu gibi farklı besin alerjileri de gözlenmektedir ancak nadirdir.
Gıda Alerjisine Daha Yatkın Olan Kediler Var Mı ?
Evet, Siyam kedileri ve 6 aydan küçük kediler besin alerjisi göstermeye daha meyilidir.
Gıda Alerjisi Belirtileri
Besin alerjileri çoğu zaman kendisini sanıldığı gibi kusma ya da ishal gibi sindirim sistemine bağlı belirtiler ile göstermez. Genellikle yüz bölgesinde ve cildin diğer alanlarında kaşınma, şişme gibi belirtiler ile kendinizi gösterir.
- Gıda Alerjisi Nasıl Tespit Edilir
Çeşitli protein testlerinin yüzde yüz güvenilirliği bulunmadığı için besin alerji tespitlerinde diyet gözlemi yöntemine başvurulur. Çeşitli besinler belirli aralıklarla verilerek kedinin sağlık durumu gözlenir. Protein testleri %100 güvenilir olmasa da başvurulmak istendiğinde sıradan protein testlerine göre etkisi daha yüksek olan hidrolize protein testleri de tercih edilebilir.
Kedilerde Gıda Alerjisi Tedavisi
Gıda alerjisinde esas alınan yöntem alerjiye sebep olan gıdanın tespiti ve diyetten kesin şekilde çıkarılmasıdır. Alerji atağı süresince alerji semptomlarını, yaşanıyorsa mide ve bağırsak sorunlarını ve cilt ataklarını azaltacak şehitli ilaç ve merhemler veteriner hekim tarafından reçete edilebilir.
Kedilerde Alerjik Astım ve Bronşit
Kedilerde Alerjik Astım ve Bronşit Nedir ?
Alerjik astım/bronşit; kedilerin immün sistemini uyaran partiküllerin akciğerde yarattığı alerjik reaksiyonlardır.
Alerjik Astım ve Bronşit Nedenleri
Aalerjik astımı havada bulunan çeşitli alerjenler etkileyebilir. Bunlar arasında sigara dumanı, polenler, küfler, toz ve kötü ortam hijyeni, tozlu kedi kumu sayılabilir.
Alerjik Astım Nasıl Teşhis Edilir ?
Alerjik astımı teşhis etmek için veterinerlerce en yaygın olarak kullanılan yöntem akciğer röntgenidir. Ancak kan testi ve ya da kültür testi gibi başka ek testler de veteriner hekiminiz tarafından istenebilir.
Kedilerde Alerjik Astım ve Bronşit Nasıl Tedavi Edilir ?
Alerjik astımın tedavisinde havadaki alerjenin tespit edilmesi genellikle zordur. Alerjenin tespit edilip ortamdak uzaklaştırılamadığı durumlarda belirtilerin giderilmesi için mevsimler ya da veteriner hekiminizin önerdiği süre boyunca çeşitli ilaç ve alerji baskılayıcı tedaviler uygulanabilir. Solunum yolu alerjileri nefes almayı doğrudan etkileyebildiği için oldukça önemli alerjilerdir. Kedinizin nefes almakta zorlandığını, öksürdüğünü ve ağzı açık nefes almaya çalıştığını düşünüyorsanız veteriner hekiminize başvurunuz.
Kedilerde İlaç Alerjileri
Kedilerde İlaç Alerjisi Nedir ?
İlaç alerjileri herhangi bir ilaca karşı gösterilen alerjik reaksiyondur. Genellikle deri döküntüleri olarak kendini gösterir.
Hangi İlaçlar İlaç Alerjisini Daha Çok Tetikleyebilir ?
Herhangi bir ilaç kedinizde ilaç alerjisini tetikleyebilir. Ancak ilaç alerjisi tetikleme olasılığı diğer ilaçlara kıyasla daha fazla olan ilaçlar antibiyotikler, antikonvülsanlar, antihipertansifler ve antiaritmik ilaçlardır. Ancak bu ilaçlar da güvenlidir ve ilaç alerjisini tetikleme riskleri başka ilaçlara göre yüksek olsa da sonuç olarak düşüktür.
Kedilerde İlaç Alerjisi Belirtileri Nelerdir ?
İlaç alerjileri daha çok dermatolojik belirtilere sebep olur. Kurdeşen, ciltte döküntü, kızarıklık ve kabarıklık, kaşınma vb belirtiler ilaç alerjisini işaret edebilir.
Kedilerde İlaç Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir ?
İlaç alerjisinin tedavisi ilacı tespit etme ve kullanımını kesme esasına dayanır. Alerji atağı sırasında belirtileri azaltacak yardımcı ilaç tedavileri verilebilir. Bazı vakalarda veteriner klinik yatışı gerekebilir.
Kedilerde Atopik Dermatit
Kedilerde Atopik Dermatit Nedenleri
Atopik dermatit çevresel koşullara bağlı olarak gelişir ve belirtiler olarak başka çoğu alerji türünü taklit eder. Kaşıntı, deride döküntü, tüylerde döküntü, kulak enfeksiyonu, solunum sorunları ve konjonktivit belirtileri gösterebilir.
Kedilerde Atopik Dermatit Nedenleri
Küf, mantar ve mantar sporları, akarlar, ortam tozu, insan ya da başka hayvanların tüyleri kedilerde atopik dermatit nedenleri arasındadır.
Hangi Kediler Atopik Dermatite Daha Yatkındır ?
3 yaşından küçük yavru kediler ve Habeş, Devon Rex cinsleri atopik dermatite diğer kedilerden daha yatkındır.
Kedilerde Atopik Dermatit Nasıl Teşhis Edilir ?
Veteriner hekimler atopik dermatiti teşhis etmek için genellikle seroloji testlerine başvururlar. Yeterli görülmediği durumlarda deriye alerjenlerin enjekte edilmesi ile yapılan intradermal testler ikinci bir seçenektir.
Kedilerde Atopik Dermatit Tedavisi
Enjekte edilebilir ya da oral yolla verilen alerji aşıları ve alerji belirtilerini kontrol altına alan ilaç tedavileri atopik dermatit tedavi seçeneklerini oluşturur. Bağışıklık sistemini baskılayarak yaklaşık bir ay içinde alerji belirtilerini kontrol altına alan siklosporis vb ilaçlar da seçenektir. Deride görülen belirtiler için topikal yardımcı tedavileri de veteriner hekiminiz reçete edebilir.
Kedilerde Kontakt Dermatit
Alerjik kontakt dermatitte polen, mantar ve akarlar vb alerjen tetikleyicilere temas gerçekleştikten sonra deride lezyonlar gözlenir. Belirtiler doğrudan alerjenin temas ettiği yerde belirir.
Kedilerde Kontakt Dermatit Belirtileri
Kontatk dermatit alerjenin temas ettiği bölgede kızarıklık, şişme, pul pul deri döküntüleri ve kaşıma ihtiyacı şeklinde kendini gösterir.
Kedilerde Kontakt Dermatit Nedenleri
Kontakt dermatit nedenleri arasında polen, çim, ağaç, çeşitli ilaçlar sayılabilir.
Kedilerde Kontakt Dermatit Nasıl Teşhis Edilir ?
Kontakt dermatit teşhisi tek başınıza keşfetmesi zor olan bir teşhistir. Veteriner hekiminiz yama testleri ile kontakt dermatiti teşhis edebilir.
Kedilerde Kontakt Dermatit Nasıl Tedavi Edilir ?
Kontakt dermatit tedavisinde alerjenin kedi ile teması tamamen önlenir. Alerji atağında deride görülen semptomları kontrol altına almak için topikal tedaviler ya da ileri vakalarda oral yoldan ilaç tedavisini veteriner hekiminiz önerebilir.
Kedilerde Alerji Nasıl Önlenir ?
Alerjinin önlenmesi için potansiyel alerjenleri kedinizin çevresinden uzak tutabilirsiniz. Kedinizin temas ettiği tüm yüzeylere alerjenleri nötralize eden ve ardından kimyasal kalıntı bırakmayan Resteril Pet Hijyen Spreyi'ni düzenli olarak uygulayabilir, kedinizin yaşam alanını alerjenlerden zararlı ve alerji tetikleyici kimyasal kullanmadan arındırabilirsiniz.